lauantai 21. heinäkuuta 2012

Vanhasta uutta ja tarpeellista

Tässä kesän ja loman kunniaksi iski ompeluvimma. Tytöille olin kaavaillut pyjamia käytöstä poistamistani paituleista ja kaavatkin piirsin niihin jo pari kuukautta sitten. Jotenkin se kankaiden leikkely sitten vain jäi ja projekti jäi odottamaan toteuttamistaan. Nämäkin kaikki valmistuivat jo pari viikkoa sitten, mutta kuvien siirtäminen koneelle ja kirjoittaminen tuntuu vievän oman aikansa.

Ompeluvimman oikeastaan käynnisti huomio siitä, että Vekkuli on kasvanut sen verran, että hupulliset pyyhkeet ovat käymässä pieniksi.Ja toisaalta Nokkelalle taas ns. nurkkahuppupyyhkeet ovat jo auttamattomasti liian pieniä ja tarvetta on isommalle huppupyyhkeelle. Mietin jo isomman hupullisen pyyhkeen metsästystä, kun isi kommentoi sivulauseessa Vekkulille, että sinulle tarvitsee varmaan hankkia kylpytakki. Jäin miettimään ajatusta ja nettikaupasta joitain kylpytakkeja katselinkin. Järkytyin, kun HelloKitty -kylpytakilla oli hintaa lähes 50 euroa. Toki yksivärisen perusversion olisi saanut noin 25 eurolla, mutta silti! Kävin sitten katsastamassa kangasvarastoni, koska muistini mukaan anoppi olisi jotakin froteekangasta tuonut meille joskus. Löytyihän se sieltä kaapista sitten. Vanha kylpytakki, josta oli jo hihatkin poistettu parempaan tarkoitukseen ja pari reikää löytyi helmasta. Kangasta oli kuitenkin juuri sopivasti siihen, että 116cm kylpytakki oli mahdollista ommella. Toisen hihan kanssa piti vähän improvisoida, mutta ylimääräisellä saumalla siitäkin selvittiin. Käyttäjä on ollut kylpytakkiin täysin tyytyväinen ja sehän se pääasia onkin. Nyt pitäisi kuulemma alkaa suunnitella jo toista kylpytakkia...

Kaava: Ottobre 6/2011
Koko: 116 

Tähän on mukava kietoutua saunan/suihkun jälkeen.


Pituutta olisi ehkä voinut olla hiven lisää, mutta kaavaan nähden tässäkin on jo ylimääräistä...

Kun kerran ompelukone ja saumuri oli kaivettu esille oli aika jatkaa aiemmin aloiteltua projektia eli pyjamaa. Vekkuli valitsi itselleen kuvioksi koiran ja siitähän tuli ihan näppärä paita. Housujen kanssa meinasi tulla hieman hankaluuksia, koska lahjepituus on sen verta suuri, että ajattelemastani mustasta kankaasta ei niitä enää saanut. Improvisoimme housut siis toisesta paitulista ja lisäsimme niihin polvipaikat paidan kankaasta vähän yhtenäisyyttä tuomaan. Kaavat oli koolle 110cm ja hiukan jännitti kuinka pyjama sopii, mutta juuri sopiva kesäpyjama näistä saatiin. Heti piti saada yöksi päällekin ja aamuisin ei meinata päivävaatteita vaihtaa lainkaan...

Kaava: Ottobre 6/2011
Koko: 110
Muuta: pyjaman lahkeisiin laitettu resorit päärmeiden sijaan

Meen pikkukoiran taakse piiloon, kun otat kuvaa.

Voin mä vähän ekä seisoakin...
 
Toinen "hieman" rästissä ollut projekti on ollut päiväpeitto Vekkulin lasten sänkyyn. Olin jo 2 vuotta sitten hankkinut kankaat päiväpeittoa varten taustatikkiä ja vinonauhaa myöten, mutta toteutus oli jäänyt uupumaan. Nyt sitten samalla innolla tämäkin työn alle. Vekkulille annoin vaihtoehdoiksi lilan ja tummansinisen kankaan, mutta neiti tyrmäsi molemmat katsomatta ja ilmoitti kovaan ääneen, että haluaa ruskean päiväpeiton. Asiaa ei auttanut edes ajattelemieni kankaiden katsominen. Ei, haluan ruskean päiväpeiton. Äidille tuli hieman päänvaivaa, että mitäs nyt sitten. Onneksi mummi (anoppi jälleen) oli tuonut meille joitakin aikoja sitten vanhan verhokankaan, joka on roikkunut ikkunassa joskus 70- ja 80-lukujen taitteessa isin lastenhuoneessa. Taustaväri on tummanruskea ja sen Vekkuli kelpuutti sitten päiväpeittokankaakseen. Eurokankaan vinonauhavalikoimasta tähän kankaaseen valikoitui vihreä vinonauha ja se sopivasti piristääkin ja keventää muuten tummaa kangasta. Päiväpeitolle pitikin päästä heti makoilemaan, kun se ompelukoneen alta valmistui! Onneksi on mieleinen!

Koko: n. 140 x 80 cm
Päällikangas: retrokangas varastoista
Alapuolen kangas: taustatikki Eurokankaasta
Muuta: päällikangas kiinnitetty taustatikkiin tikkaamalla pilvien kohdalta 

Päiväpeitto koko komeudessaan.

Väritkin sopivat lastenhuoneeseen ihan hyvin.


Samaan syssyyn tuli ommeltua sitten Nokkelankin lasten sänkyyn päiväpeitto. Kun nyt kerran on toiseen, niin onhan se kiva, että on molempiin. Nokkelalle onneksi kelpasi aiemmin tarjoamani lila kangas ja niinpä Nokkelan sänky näyttää tätä nykyä päivisin aika hempeältä. Kyllä tälläkin päiväpeitolla on usein käyty makoilemassa, että eiköhän tämäkin ole ihan nappisuoritus!

Koko: sama kuin toinen
Kankaat: uusia (kaapissa marinoituja), vastaavat kuin toisessa, Eurokankaasta 
Muuta: päällikangas tikattu kiinni taustatikkiin sydämien ääriviivoja myöten 
 
Tämä olikin nähtävillä jo aiemmin, kun postasin pinnasängyn vaihtumisesta lasten sänkyyn.

Kun kerran isosisko sai oman pyjaman, piti pikkusiskonkin saada omansa. Näistä kankaista ei kyllä Vekkulille olisi toisaalta saanutkaan kuin t-paita-shortsipyjaman, että sikälikin päädyin tekemään Nokkelalle omansa.

Kaava: Ottobre 6/2011
Koko: 92
Muuta: Lahkeiden suissa myös resorit 
 
Miten niin roskakaapille ei saa mennä?

Mä tuun hei kattoon sitä kameraa, nyt!

Lisäksi olin aloittanut Vekkulille tekemään "harkkapikkareita", mutta ne eivät koskaan ehtineet valmistua, kun neiti oppi kuivaksi sen verta nopeasti. Nyt sitten tuumasta toimeen, ja mikäpä sen mukavampaa kuin kirmata pihalla hiemen kevyemmällä vaipalla, kuin normisti.

Malli: piirretty Mannamaan vastaavista harkkahousuista
Koko: n. 90
Muuta: Froteesisus ja -imut vanhastapyyhkeestä, päällikangas "uusi" PUL-kangas

Peikot sienessä
 
Viimeisenä valmistuneena (vaan ei suinkaan vähäisimpänä) valmistui Kekelle uusi huppari. Sama huppari menee myös vauvan päälle, jolla se tällä hetkellä taitaakin olla. Kätevää, kun nukuet ja osa pehmoista on saman kokoisia, niin voi vaihdella vaatteita ja toisaalta ei tarvitse tehdä miljoonaa eri kokoista vaatetusta.

Malli: apinoitu Keken alkuperäisestä hupparista
Koko: sopii n. 30cm nukelle
Kangas: Samaa trikoota kuin Nokkelan pyjama
Muuta: huppua suurennettu alkuperäiseen nähden, niin nukenkin pää peittyy paremmin 

Keke komeilee uudessa tähtihupparissaan!

Tässähän näitä olikin parin viikon projekteiksi. Onneksi nämä olivat nopeita tehdä. Jotenkin se aloittaminen vaan on niin tuskallista. :) Pääasia, että näistä on iloa pitkään!

Ei kommentteja: