tiistai 3. huhtikuuta 2012

3v1kk ja 1v3kk

Tytöistä on tullut monella tapaa isoja. Osataan paljon uusia asioita ja osa taas on opeteltu vähän salakavalasti ja niiden olemassaoloon on havahtunut ihan yllättäen.

Vekkulin suurimmat edistysaskeleet ovat tapahtuneet piirtämisessä, leikkaamisessa ja askartelemisessa. Nykyään Vekkuli askarteleekin täysin omatoimisesti eli piirtää ensin, sitten leikkaa piirtämänsä ja lopuksi sitten liimaa ja sommittelee kuviot paperille. Jopa ihminen näyttää ihmiseltä, joka vielä pari viikkoa sitten tuntui olevan pelkkää kynänkieputusta.

Vasemmalla Nokkela ja keskellä isi. Oikealle piti tehdä talo, mutta usko talontekemiseen loppui kesken.

Ihmiselle piirtyy siis jo pää, kädet, jalat ja jonkinlainen kroppa. Nokkelan kaulassa on punainen rusetti. :)

Toinen etenkin äitiä miellyttävä seikka on värien käyttö. Aikasemmin, jos Vekkuli sai itse päättää, vesiväreistä käytettiin lähinnä mustaa. Välillä piti tehdä sääntöjä, että tähän paperiin ei saa käyttää mustaa lainkaan, seuraavaan sitten taas saa. Nyt näitä sääntöjä ei enää juurikaan tarvita.

Tässä tulosta maalaamisesta kaverin luona

Kun maalaukset on maalattu, niin sitten päästäänkin himohommaan eli leikkaamiseen ja liimaamiseen. Vekkuli on jo erittäin taitava leikkaaja ja loppujen lopuksi varsin pikkutarkatkin leikkaukset onnistuvat jo varsin mallikkaasti. Sommittelun tekeminen on myös osa liimaamisen huvia, että tätä meillä harrastetaan nykyisin ja paljon.

Sommitelma piknikkiä, siilejä, taloja ja lapsia
Nokkela puolestaan on kunnostautunut etenkin pottahommissa. Viikonlopun aikana kastui yhteensä 2 vaippaa! Vaippapyykin määrä on siis pudonnut äkisti alle puoleen ja muutenkin Nokkela itse ilmoittaa, että nyt tarvitsisi potalle päästä. Hän menee vessaan ja huutelee tai sitten vaihtoehtoisesti osoittelee vessaan päin ja tekee itsensä ymmärretyksi. Kerhossa ja kaupungilla ilmoittaa myös hädästään ja yleensä vaippa reissujen aikana on kuiva. Jos jossakin kastuu, niin useimmiten kotona, kun siskon kanssa touhutessa ei vaan aina kerkiä. Kuivaksioppiminen tosin ei vielä onnistu mitenkään, kun vaatteiden riisuminen ei luonnistu vielä omatoimisesti, mutta tämäkin kelpaa oikein mainiosti! Tästä on hyvä lähteä, kesää odotellessa... :)

Toinen Nokkelan edistysaskel on otettu puhumisessa. Pääosin Nokkela jutustelee omia uiuiuitaan ja muita höpinöitä, mutta eilen itkuhälyttimestä kuului selvästi "Äiti!", kun neiti heräsi. Joitain muitakin sanoja vähän tapailee, mutta vielä ei ihan ymmärrettävää puhetta tule. Nokkelan puheenymmärrys sitten taas on erittäin hyvä (ainakin halutessaan). Useamman viikon ajan on voinut sanoa, että vessassa on valo, kävisitkö sammuttamassa sen? Ja Nokkela menee ja sammuttaa valon. Tai vaihtoehtoisesti hakee jonkun pyydetyn tavaran jne. Nokkela osaa myös ilmaista itseään päätään pudistamalla ja nyökyttelemällä, jos esimerkiksi haluaa jotain, mutta äiti ei ihan heti ymmärrä, että mitä. Voimme siis arvuuttelemalla löytää halutun jutun.

Ei kommentteja: